Acupunctuur Iui

Published Feb 05, 21
6 min read

Acupunctuur Utrecht

Acupuncturist UtrechtChinese Geneeskunde

De slaap werd ook een periode van herstel, met name voor ons meest intensief gebruikte orgaan: de hersenen. En zo zijn wij biologisch afhankelijk geworden van de slaap, ook in een tijd van de 24-uurs economie en met overal lichtbronnen. Die lichtbronnen zijn overigens een belangrijke verstorende factor voor de slaap.

Het daglicht is wat deze klok gelijk laat lopen. Als het ’s avonds nooit donker wordt, omdat wij tot laat in een sterk verlichte omgeving zitten, of omdat wij voortdurend op fel verlichte beeldschermen zitten te kijken, dan gaat de circadische klok haperen en weet je lichaam als het ware niet meer hoe laat het is.

Acupunctuur Fertiliteit

VrouwengeneeskundeAcupunctuur Voor Vrouwen

In de reguliere geneeskunde worden vaak slaapmiddelen voorgeschreven, soms gesprekken bij een psycholoog geadviseerd of neurofeedback oefeningen. In de acupunctuur wordt van een ander standpunt uitgegaan, waarbij het onderscheid tussen lichaam en geest wegvalt en waarbij het er meer om gaat alle delen van je wezen terug te brengen in een optimaal evenwicht.

Uiteraard blijft het naast de acupunctuurbehandeling belangrijk om alle factoren die een goede slaap verstoren zoveel mogelijk te elimineren. De acupunctuurbehandeling voor slaapproblemen kan worden ondersteund door specifieke leef- en eetadviezen. Soms kunnen Chinese kruiden en bepaalde voedingssupplementen de behandeling ondersteunen. Als het slaappatroon uiteindelijk effectief is hersteld is er doorgaans een vicieuze cirkel doorbroken en zal het verbeterde patroon zich in de regel voortzetten.

Menstruatieklachten

Deze klachten zijn vaak het gevolg van een voortdurend gevoel te moeten presteren en een voortdurend gevoel van urgentie. Ons lichaam reageert op dat gevoel alsof er een crisissituatie is; het maakt zich klaar om te vluchten of te vechten. Er worden meer stresshormonen geproduceerd, de bloedsuikerspiegel wordt verhoogd, evenals de spierspanning.

Als deze toestand langer duurt kan er een uitputting optreden. acupunctuur zwanger. In deze fase voelen wij ons moe en lusteloos. Ook kan er sprake zijn van slechte concentratie, vergeetachtigheid angstgevoelens. Rug- en nekklachten, hoofdpijn en klachten van de spijsvertering zijn vaak ook onderdeel van dit beeld. Dit klachtenbeeld treedt niet zomaar op; meestal is er een langere geschiedenis van spanningen.

Menstruatie

Chinese GeneeskundeAcupunctuur Zwangerschap

Ook zijn stress en burn-out een uitvloeisel van onze prestatiemaatschappij, met een te grote nadruk op efficiëntie, activiteit en productie en minder waardering voor rust, tevredenheid en gewoonweg “zijn”. Acupunctuur kan een goede ondersteuning bieden op de weg naar herstel. Het kan helpen de verstoorde verhouding tussen hersenen en bijnierschors te verbeteren, spanning te verminderen en de energie te verhogen.

Binnen ons Centrum wordt bij stress en burn-out ook vaak gebruik gemaakt van shiatsu behandeling - vrouwengeneeskunde. Ook leef- en eetadviezen kunnen onderdeel van de behandeling uitmaken.

Acupunctuur Overgang

De Natuur heeft een edele bestemming voor de vrouw uitgereikt - het privilege om nieuw leven in de wereld te brengen (zwanger). Daarom nemen de vrouwen binnen de Geneeskunde, en ook binnen de traditionele Chinese geneeswijzen, een bijzondere plaats in. Gedurende de hele geschiedenis van de traditionele Chinese geneeskunde hebben de dokters en de geleerden hun ervaringen en bevindingen over de specifieke aspecten van vrouwelijke gezondheid gesystematiseerd in vele teksten en boeken.

Na de Gele Keizer volgen vele andere teksten in algemene medische boeken en als aparte boeken over gynaecologie (Fu Ke) die bevatten kostbare ervaring in het behandelen van vrouwelijke ziektes met acupunctuur en kruidentherapie - overgang. Volgens de theorie van de traditionele Chinese geneeskunde is het leven van vrouwen een ketting van zeven jarige cycli.

Chinese Geneeskunde

Heel specifieke en belangrijke schakels in deze ketting zijn de periode van het arriveren van Tian Gui (het hemelse water - een poëtische benaming voor de menstruatie), de periode van vruchtbaarheid (voor, tijdens en na de zwangerschap) en de periode van de overgang (de tweede lente). Om alles soepel en voorspoedig te laten verlopen is het belangrijk om het vrouwelijke lichaam goed te voeden en over voldoende qi (de levensenergie) te beschikken.

Uit een vergelijking van wetenschappelijk onderzoeken (een “systematic review”) blijkt dat acupunctuur en kruiden premenstruele klachten met 50% of meer kunnen verlichten. PMS, het premenstrueel syndroom, is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan in de tweede helft van de menstruatiecyclus en weer verdwijnen bij of vlak na het begin van de menstruatie.

Overgangsklachten

Schattingen van het aantal vrouwen met PMS varieren tussen de 25% en 85% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar. Sommige vrouwen ervaren zulke hevige klachten (3-8%) dat er sprake is van PMDD: “Premenstrual Dysphoric Disorder”. Niet iedere vrouw heeft dezelfde PMS-klachten, bepalend voor PMS is het tijdstip waarop de klachten optreden.a.: Huilbuien Pijnlijke borsten Opgeblazen gevoel Prikkelbaarheid Stemmingswisselingen Buikpijn Woede/agressie Depressieve gevoelens Rugpijn Vermoeidheid Gespannen gevoel Hartkloppingen Duizeligheid In de systematic review werden in totaal 19 onderzoeken vergeleken om het effect van acupunctuur en kruiden vast te stellen (vrouwengeneeskunde). Beide behandelmethoden zorgden een vermindering van premenstruele klachten van 50% of meer.

Overgangsklachten

AcupuncturistAcupuncturist Utrecht

Opmerkelijke resultaten uit de individuele onderzoeken naar het effect van acupunctuur: Acupunctuurbehandelingen met als belangrijkste acupunctuurpunten Milt 6 en Ren Mai 6 resulteerden in een vermindering van klachten van meer dan 50%. Acupunctuurbehandelingen met de acupunctuurpunten Du Mai 20, Dikke darm 4, Hart 3, Ren Mai 3,4,6, Pericard 6, Galblaas 34, Blaas 23 en ooracupunctuurpunt Shenmen zorgden voor een 77,8% afname in premenstruele klachten aan het einde van het onderzoek.

Ook bij het vergelijken van acupunctuurbehandelingen met medicatie bleken de acupunctuurbehandelingen effectiever te zijn. Eerdergenoemde acupunctuurpunten zijn gebruikt om de effectiviteit van acupunctuur aan te tonen. Wij vermelden deze punten hier puur ter achtergrondinformatie. Het kan zijn dat voor jouw persoonlijke situatie andere acupunctuurpunten effectiever zijn: acupunctuur en Chinese Geneeskunde is niet een one-size-fits-all behandeling. inleiden bevalling 37 weken.

Acupunctuur Vruchtbaarheid

Het effect van diverse kruiden op PMS is onderzocht in de diverse studies en meerdere kruiden zijn zeer effectief gebleken. Alle onderzochte kruiden, met uitzondering van de vederdistel (Cirsium japonicum), zijn significant effectiever gebleken dan een placebo. Een aantal highlights: Monnikenpeper (Vitex agnus-castus): uit alle studies naar het effect van deze plant bij PMS gerelateerde klachten blijkt dat zowel lichamelijke als geestelijke klachten met meer dan 50% verbeteren in vergelijking met de controlegroepen.

a. vermoeidheid, slapeloosheid, pijnlijke borsten, angst, geïrriteerdheid, stemmingswisselingen, depressie en spanning. In één van de onderzoeken verbeterden de lichamelijke klachten met 68,9%; de mentale klachten met 74,8% (menstruatie). Onderzoeken naar het effect van Sint-Janskruid tonen aan dat dit kruid effectief is in het verminderen van diverse PMS symptomen waaronder depressie, angst en huilen.

Acupunctuur Zwanger Worden

Vrouwengeneeskunde: Acupunctuur, Kruiden, Visualisatie en Massage

4474+P5 Utrecht, Nederland
+31653195292
Acupunctuur Voor Vrouwen

Gingko biloba L. kan zorgen voor een verbetering in de lichamelijke en geestelijke klachten (Chinese geneeskunde). De Chinese kruidenformule Xiao Yao San bevat onder andere gemberwortel, in honing gebakken zoethout en pepermuntkruid en is o. a. geïndiceerd bij spanning, angst, depressie, vermoeidheid, slapeloosheid, menstruatie- en overgangsklachten. Kruiden in Xiao Yao San: Chai Hu, Bai Zhu, Fu Ling, Dang Gui, Bai Shao, Sheng Jiang, Bo He, Zhi Gan Cao De te verwachten resultaten in de dagelijkse praktijk zijn afhankelijk van de ernst van de klachten en de toegepaste behandelmethode(n).

Bronvermelding: Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over acupunctuur & Chinese Geneeskunde We respecteren jouw privacy en gebruiken jouw e-mailadres alleen om je informatie en updates te sturen. Afmelden kan op ieder moment.

More from Gezondheid artikel

Navigation

Home